neděle 17. března 2013

From Russia with love

Tradice

Jak si pro sebe malujete Rusko? Odraz toho, co kdysi bývaly Čechy? Násobeno dvěma, třemi, čtyřmi, tisícem? Světovou velmoc se silnou tradicí zakořeněnou v každém centimetru půdy? Před okružní plavbou Helsinki-Petrohrad jsem měla jistou představu, částečně uplácanou působením místního ruského gangu a pokusy východních vševládců opít turistku rohlíkem. To co mě ale čekalo, bylo víc ruské, než jsem si kdy myslela, že něco může být. Díky zmrzlému moři, jsme parkovali parníček hodinu a půl, takže jsem měla spoustu času studovat místní architekturu za špinavým oknem. Dokonce i průmyslové budovy v přístavu jsou pozlacené a „podepírají“ je korintské sloupy, tahle nádhera kontrastuje s fasádou podléhající rozkladu pátého stupně a vymlácenými ocelovými okny, které jakoby uprchly z jiného světa, co se tu snaží usilovně schovat. Ještě ani nemusíte vstoupit na pevnou půdu a už víte o Rusku téměř vše.
Okno do Ruska

Pokud by Vám to náhodou nebylo jasné, rozhodně vystřízlivíte během pasové kontroly. Drahocenné minuty určené pro jedno z nejkrásnějších měst na světě (pravděpodobně vyhodnoceno asiaty)pomalu polyká nekonečná fronta a úřednice se zlověstně přimhouřenýma očima. Nemůžu si nevzpomenout na hraniční kontrolu z Občanského průkazu, vypadá to, že se do země pozlacené snad nikdy nepodívám. Nakonec přece, mám první razítko ve svém novém voňavém pase (cestovním dokladu, v posilovně jsem byla zatím jen jednou)! Potyboty a Sporty jdou zase do světa.

První zastávka káva – tradice by se neměli porušovat. Jistě jistě, architektura je spektakulární, ale po noci na lodi v kabině bez okna je káva mnohem víc vzrušující zážitek, navíc s famózním rybízovým koláčem. Za poslední měsíce zjišťuju, že cestování je pro mě hlavně zkoušení místních dobrot a povalování v kavárnách, v tom jsme s Potyboty za jedno.

Walking around the city

Výletuchy poletuchy
Tak prvně na výroku „Zima, jak v Rusku“ nejspíš fakt něco bude. Interfernet hlásal do světa pouhých -8°C, ale existují jen dvě možnosti. Bylo -40, takže telefonu namrzl čip nebo je ruská zima stejně vlezlá jako samotní rusáci. Jinak to byl ale fajnový výlet, těch 5 hodin nám nakonec stačilo k běhu kolem nejvýznamnějších památek, tolik zlata mi málem vypálilo zrak. A taky to stačilo k tomu, abych věděla, že Rusko teda rozhodně není destinace, kterou budu vyhledávat. Ne že by to město nebylo pěkné – s asiaty nemohu nesouhlasit, ale ten smog! Kolem Zimního paláce vede osmiproudovka, to jsou vážně ideální podmínky, pro vychutnávání romantické atmosféry. Pokud Vás přepadne hlad, stačí jen otevřít ústa a město Vás nakrmí. Výpary tady mají totiž konzistenci lepkavého finského jogurtu. O největší zábavu se nám postarali chlapíci na tržnici, kteří se nám usilovně snažili prodat matriošky za skvělé ceny, hlavně proto, že jsme mladé, krásné, chudé studentky. Teda pokud jsme si to z ruštiny přeložily správně. Protože halóóó, za celnicí už neumí nikdo ani kváknout jinak než pozlaceně. 

Ale aby to nevypadalo, že jsem nevděčnice nevděčná, nám se to vážně líbilo. Na lodi jsme si sosnuli levné a dobré víno, mastily karty a urputně se snažily nevnímat mlaskání naši čínské spolucestující. V Petrohradu jsme se vyfotily u dortu (Church of the Savior on the Spilled Blood), podívaly se na ruskou módu a nakonec zakoupily zásoby vodky. S pocitem, že mám dost na pár měsíců, po včerejší akci v mém doupátku už nemám důvod být tak naivní.

Příští zastávka Oslo.

Žádné komentáře:

Okomentovat