úterý 16. dubna 2013

Kulturní výzkum


Tradiční české Velikonoce, poskytly prostor pro zpověď
vcelku milé finské slečny (výjimka potvrzuje pravidlo),
fotka jí byla ukradena
Je krev, když zmrzne modrá? Řekla bych, že jo, protože každé finské holčičce se dostane výchovy, hodné princezen.  Dle mého rozsáhle výzkumu provedeného kvalitativní technikou jsem ke svému zděšení zjistila, že už se nikdy nemohu stát ztepilou, nezdolnou finskou ženou. Prostě chyba ve výchově a co hůř, ve vzdělání. Kupříkladu, ve svých 12 letech jsem zmeškala křesťanský kemp, kdybych se teď objevila v kostele v bílém s troufalou myšlenkou, hnali by mě koštětem - bezvěrkyně. Ale nedělám si iluze, že je možné sbalit Fina v 5 měsících. O finské „randící“ kultuře až později. Dovednosti dospívajících žen fatálně ovlivňuje vzdělávací systém, který mimo jiné zahrnuje tři roky kurzu šití a dva vaření. Neexistuje tedy něco jako finská žena -  nevařila, nešila nebo jo? V rámci výzkumu bylo odhaleno i několik tajemství prozrazující že bezmezná lidská blbost na severu neumrzne. Důkazem je dívka, která podle vločky na mikrovlnce vytušila, že tento pekelný stroj i chladí, tedy dokáže udržet vaši domácí zmrzlinu v tuhém stavu i několik dní. 

A k tomu lovu chlapů, ne jelenů, sobů a medvědů – tam by problém nebyl.  80% finské půdy je neosídleno a zbylých 20% jen tak, jak když v Čechách silničáři začnou sypat. Z předchozí informace plyne, že většina toho co se tu hýbe a žije je zvěř a místní muži jsou s ní pevně spjati. Proto společně s prvním sněhem (což je asi tak na konci srpna) přestanou hledat samičky a uloží se k zimnímu spánku, k dalším činům se proberou až na jaře (začátek května). Má-li samička z exotických krajin zájem ulovit pupkatého metalistu se zálibou v nahotě, musí se začít nakrucovat hned, když vysvitne první paprsek, má-li štěstí, po dvou měsících ji začne sameček zdravit, po třech se usmívá. Pamatuje-li si ji do dalšího jara, má asi vyhráno. Máte celou zimu na doplnění vašeho křesťanského vzdělání!

Grilovačka uprostřed divočiny.
Pršelo a blejskalo se sedum neděl.
Pokud nemáte zájem stát se poctivou křesťankou, můžete se společně s ostatními exotickými zvířátky bavit. Zatímco, byla Potyboty navštívit domovinu, téměř nic se tu nedělo, proto se moje žurnalistická aktivita snížila téměř na nulu, nebudu Vás přece krmit béčkovým žrádlem. Během této zoufalé doby jsem se jedenkrát vypravila sama samotinká do klubu, kde probíhala školní studentská párty. Věřila jsem, že tam bude celá zoo, ale nebyla. Tak jsem si dala jedno pivo, ano opravdu PIVO, které tu naštěstí pro mě nechutná jako to naše a vyčkávala, jestli třeba někdo nedorazí. Takhle to zní ještě víc tragicky, než jak si na to vzpomínám. Ale přece bych hned neodešla, ušla jsem tři kilometry na dvanácticentimetrových kopejtkách pro nic? Jenže osamělá laňka přitahuje paroháče, pro které zima neznamená ne. Mírně vypelichané paroháče. Prokletí bylo naštěstí zlomeno, pár zvířátek dorazilo a vysvobodilo laňku.

Kompromitující koláž z další povedené české party.
Design by Potyboty.
Po třech týdnech samotářské výcviku dorazila moje spřízněná středoevropská špindíra a dovezla zásoby, české víno a slivovice tekly proudem tři dny a tři noci. Pak nastal den čtvrtý, vyhrazen na kocovinu, která nepřišla. Děsivé a skvělé. A mimochodem „Je tu vlhko“ prohlásila Potyboty. Něco na tom bude, protože boty, ve kterých mi už není zima, začínají čvachtat. Obzvlášť pokud se banda exotických exotů udržujících nucená přátelství vydá na barbecau a rovnou do národního parku. Nechci, abyste nabyli dojmu, že je tu snad hezky, to není… mokrý sníh, déšť a vlezlá zima byly součásti menu.
Pokud udržím tohle hlemýždí tempo, bude příští článek ze Sněhové lhoty, která už nebude naprosto nechutná, mokrá a šedá a z období, kdy jsou Finové v říji.

Žádné komentáře:

Okomentovat