pátek 1. února 2013

The czech girls

design s velkým F

Není nad to cítit se vítán. Skandinávský design má svoje kouzlo, které je těžké uchopit a přijmout za svoje. Z největší pravděpodobností je to proto, že se tihle studení čumáci odmítají podělit o recept. Nejspíš si řekli, že jim nikdo nechce prozradit, jak dobře vařit, tak proč by oni měli ukazovat, jak dobře navrhovat. Konzultace s panem super-hvězdou byla vyhodnocena jako mírně přínosná. Z 6 hodin výuky jsme si užila 3 minuty svojí slávy, kdy mluvil anglicky. Bylo to obohacující, ještě teď z toho nemůžu spát. Ono totiž proč mluvit anglicky, sice to umím víc než skvěle, protože "o designu něco vím, dlouhodobě spolupracuji se společnostmi po celém světě", ale co když ty negramotný výchoďačky náhodou přijdou na to, v čem to je a budou nám dělat konkurenci, že! Nejnosnější myšlenka, která nám byla sdělena, obsahovala kulatně zamaskovanou informaci "nebuď Karim Rashid, buď já", ale ruku na srdce. Karim Rashid nebo Mikko Laakkonen. Strýček google má celkem jasno. 

Aby byla zachována rovnováha na naší krásně planetě Zemi, zakoupila jsem jedny šaty a dala si jednu kávu se šlehačkou ve společnosti Potyboty a křehké Petrohradčanky.

Ferda mravenec, Týna Kredenec

Pracovní oděv je zde striktně vyžadován!
Někdy, vlastně dost často, si přeji, abych měla obě ruce pravé. Počet oděrek se z nuly během tří dnů vyšplhal na krásných 17. Řežu, brousím, vrtám a to prosím na strojích několika násobně přesahující jakékoliv moje tělesné rozměry. K uříznutí prstu chybí pikometry. Tum tum dum… (hraje dramatická hudba). Zatím si lakuji všech 10 nehtů, hororové pokračování bude možná příště. Jsem pyšnou maminkou plastového výlisku, na který jsem si sama vyrobila formu z překližky a testovacího spoje na moji super designérskou výchoďáckou houpačku. Ten spoj je teda sirota, protože jako správná matka, jsem ho někde nechala, ale to nevadí, klidně strávím dalších 6 hodin u těch obludných strojů. Třeba přijde i Megan Fox. Tum tum dum! 

Chceš-li plavat

Ve chvíli zatemnění mysli, jsme se rozhodla zakoupit permanentku na 10 vstupů do místního plaveckého bazénu. Zatemnění bylo tak nějak téměř davové, šli jsme tři (šel se rus, čech a němec... Znáte ten vtip?). Vrhly jsme se do toho po hlavě, skříňka, odložit oblečení, plavky (pro přesnější manuál volejte 1188), sprcha... A sprcha zdála se být překážkou nepřekonatelnou. Tam na nás, ve výparech všeho možného, za zvuků agresivně tryskající vody čekala garda neobvykle zmalovaných a bohužel i vitálních ženštin, průměrného věku 65,4 let. Rychle jsme se namočily  V PLAVKÁCH  a se SUCHÝMI VLASY V DRDOLU se vydaly k bazénu. To se ale nemělo stát, nejbližší z nahatka se po nás vrhla a začala nám strhávat plavky s podivnou gestikulací a výkřiky desetislabičných finských slov. Unikly jsme a ladně se vydaly na okruh kolem bazénu, ale garda nahatek se nedala odbít, přišly s druhou mohutnou ranou, jejich černý kůň, plavčík s vlasy na jágra se rozkřikl, přes celý bazén "alou do sprchy vy výchoďácké špindíry". Porážka byla ukrutná, potupná natolik, že ke smočení kotníčku v chlorované vodě nakonec ani nedošlo. Příště půjdu ráno a budu doufat, že se vyhnu střelným zbraním.

KooKoo!!!

Finsko, kolébka hokeje, pravděpodobně není kolébkou roztleskávaček. Já odpůrce davové hysterie  hluku a omezenosti jsem se vydala na hokejový zápas. Život je plný překvapení, že! Užila jsem si pravé druholigové klišé. Finští hooligans vedeni našimi belgickými kamarády v zapůjčených  dresech dorazili do arény s hurónským rykem! Několik křehkých dívenek s ukrutným množstvím umělých řas ladně obkroužilo ledovou plochu, mávaje vlajkou místního týmu. A roztleskávačky… svým zkušeným okem mistryně, z roku kdy ještě nebyl na hradě šašek, jsem naznala, že tyhle dívky mají s hudebním hluchem ještě mnohem hmatatelnější problém než já a to je co říct. Dramatická hudba, tentokrát zcela reálná, dým a přijíždějí místní hvězdy! Poznávám mezi nimi členy šílené metalové kapely, Finové jsou lidé mnoha talentů, aspoň něco mají společné s Čechy. 

Kdyby snad někoho zajímalo počasí, je tu teplo, možná by se tomu dalo při místních podmínkách říkat jaro. Sněhové bouře jsou bohužel při -3°C naprosto běžné, což znesnadňuje cestování na cvrčkovi, brodím se tedy svých 9 km pěšky. Skvělé. Ale nenechte se mýlit, jsem vlastně dost spokojená.

Žádné komentáře:

Okomentovat