neděle 20. ledna 2013

Sporty a Potyboty prožívají velké dobrodružství (stále)

Sporty a Černý slimák před školou

Hlášení z Marsu je trochu opožděnější než obvykle, to ty mrazy. Vážně nekecám a nevymlouvám se, spálila jsem si ruku při otevírání dveří. Teplota se nám ustálila na -20. Mám teď trochu dilema, zda chodit těch 9 km pěšky nebo to zdolat v 10cm čerstvého sněhu na kole. Ano sněží... chci říct, že domněnka, že v -20 je azuro, je opravdu jen domněnka.

Události posledních čtyřech dní jsou matoucí, naplňující, částečně zahanbující a trapné a abychom zachovali nějaký řád, vezmeme to chronologicky a snad i stručně.

Čtvrteční podivuhodnosti
Další hodina s finskými kolegy byla opravdu zvláštní, kurz prototypu se ze začátku zabývá teorií a materiály, v našem případě pro outdoorový nábytek. Týpek co tohle učí, nosí jednu zlatou náušnici a trochu hippie svetr, ale i přesto se o něm dá říct, že je sympaťák. Divný co? Pokud máte v této chvíli pochyby, zda ten blog za mě nepíše někdo jiný, čtěte dál, protože některé věci se dějí jen mně. Celá hodina probíhala tak, že mluvil finskou hatlamatilkou a psal na tabuli hesla, díky ufobůžku za google translator! Nicméně, světe div se, o nic jsme nejspíš nepřišly, mluvil celou dobu o dřevě, takže po hlubokém zalovení do nastřádaných znalostí od satanského tria Horáček, Střelcová, Gric (fyzikální vlastnosti dřeva, chemie, stavba dřeva) jsme usoudily (my dvě české siroty) že opravdu nejsem jen blbky z Čech. Druhá část 8 hodinové "hodiny" měla být cosi jako skicování ve skupině. WTF? Máme si vzít jako jeden papír a malovat si na něho společně? Nebo obtiskovat prsty? Hm... Nakonec to bylo děsivé mozkové bouření, vnutily jsme se ke dvěma finským budoucím designérkám, z nichž jedna se pokoušela bouřit s námi, vznikla tak trojhlasná sonáta o designu pěna neadrtálštinou. Druhá nejspíš-ne-budoucí designérka se rozhodla na to hodit bobek a radši si čmrkala blechy svých myšlenkový pochodů na nějaký super drahý papír. 

Potyboty, Sporty, Abba Arina
Sporty v klubu
Druhá polovina dne byla zasvěcena největší párty roku, říkají tomu Freshman party, kdoví proč... no nebyla to jediná věc kterou jsem toho dne nepochopila. Na začátek téhle akce se v týmech plní úkoly v různých barech v centru města, tuhle srandu jsme prozíravě vynechaly. Slavnostně jsme se vyšňořily do kostýmu, propriety nakoupeny v sekáči, ve stylu devadesátek. Téma bylo: Když jsem vyrůstal, kdo chtěl a vlastní, mohl si vzít školní overal. Je to naprosto nepřitažlivý kousek hadru, který zakryje všechny přednosti, ale neschová nedostatky (zvlášť pokud váš stín připomíná dýni na podstavci). Tahle obludnost je pokryta nášivkami s předcházejících party, prý je to super suvenýr. Aha. No nicméně ve chvíli, kdy jsme dorazily do jednoho z barů došlo nám, že je něco špatně. Vlastně skoro všechno. Téměř nikdo nebyl v kostýmu, samé hnusoraly a pár sexy policistek... a my (viz přiložená fotografie). No tak jsme se zeptaly a co jsme se nedozvěděly? Téma ve skutečnosti bylo Až vyrostu... Moje angličtina je opravdu nedokonalá. Tedy večírek přesně v mém stylu, trochu nejapnosti, trapnosti a váhání. Jsem přesvědčená, že všichni ostatní, si myslely, že to co máme na sobě je prostě czech style. Několik desítek minut jsem se snažila vymyslet, co by tak můj kostým mohl být, nakonec jsem se rozhodla pro sprinterku. Nikdo se mě ale nezeptal... což potvrzuje moji domněnku. No a tak jsem si vysloužila přezdívku Sporty.



Co nám, ale naprosto vyrazilo dech a změnilo pohled na finskou mentalitu, byl úkol probíhají v našem baru. Celý tým musel udělat z bodu A do bodu B hada ze svých svršků a v tom, co jim zbylo oběhnout bar. A pokud už si představujete nejhorší, tak nejste na omylu. Někteří běhali v rouše Adamově a tvářili se u toho, že je to děsná zábava. Trochu my zaskočil cider, při pohledu na špekatky s dekoltam poskakujícím v úrovni pupíku a zdatné finské hochy kteří bez ostychu proběhli kolem stolu. Prostě jsem asi něco nepochopila.

Páteční zážitky
Popravdě ani nevím, co se dělo, takže to asi nebyly žádné zážitky
Sobotní zážitky - severská výprava do Helsinek
Ranní přístav Helsinki
Ranním vlakem jsme se -Sporty a Potyboty- vydaly na první výlet. A zcela bez ironie a černého humoru říkám, že tohle město, stojí za to navštívit. Přístav brzo ráno je dechberoucí, těch -20 teda trochu taky. Během dopoledne jsme se kulturně odrovnaly procházkou po tomhle nadměstě a návštěvou kostela ve skále. Och, jak impozantní. Ona totiž Kouvola, město kde přebývám je vážně díra, takže odběhnutí z toho bakelitového útulku do velkoměsta bylo prostě něco. Druhá část dne byla shoppovací, to už tak impozantní nebylo, první zastávka IKEA. K obědu masové (opravdu masové?) koule a davové šílenství. 

Svačinový Rek uloven v Helsinkách
18. V průvodci psali, že Finové nemají zálibu v nákupech. Lež! Sobotní výlety pro celou rodinu do nákupního centra je tradiční i zde, v zemi sofistikovaných (?), štíhlých (?) a pokrokovějších. 

Nákupy oblečků byly vlastně nenákupy, aspoň jsem ušetřila na příští výlet do tohohle zaslíbeného města. Už plánujeme Švédsko :)


Žádné komentáře:

Okomentovat